miercuri, 11 mai 2011

Casele Adrian şi Rosetti Soleşti pe planul Bucureştilor de la 1911


Planul cadastral al Bucureştilor de la 1911, cu figurarea caselor Adrian şi Rosetti Soleşti

În 1911, strada Constantin Daniel de astăzi purta numele Brutari. Intersecţia cu Povernei şi cu Visarion nu era împodobită cu statul rotund de azi, ci cu un strat triunghiular. Casa Adrian avea exact conformaţia pe care a avut-o până alaltăieri când a fost demolată: în dreapta casei se află corpul de garaje, pe care acum, nu se ştie cum, în planul cadastral actual a fost înscris nr. 4 (???)

Casa Adrian este numerotată pe Povernei 2, iar terenul ei este separat de terenul din spate, al proprietarilor din Alecsandri.

Casa Rosetti Soleşti are nr. 1, tot pe Povernei, şi se învecinează pe str. Brutari (Constantin Daniel) cu casa care poartă actualmente nr. 9 (strada Daniel a fost renumerotată, dar casa este aceeaşi) iar pe strada Povernei cu casa cu nr. 5 (de asemenea încă în picioare).

Casa Rosetti Soleşti apare cu corpul dreptunghiular, păstrat şi astăzi, şi cu extensia cu coloane, de asemenea păstrată. Arhitectul iniţial al casei a fost Wilhelm Bast. Clădirea a fost completată în 1928 de arhitecta Virginia Haret Andreescu, nepoata pictorului Andreescu şi soţia inginerului constructor Spiru Haret-Gold, fiul marelui cărturar Spiru Haret. Transformările şi adaosurile ulterioare au constituit o excepţională reuşită, arhitecta integrând organic noul corp de casă ansamblului de clădiri. Noua clădire a fost construită în continuarea colonadei, o adevărată casă boierească a cărei arhitectură este coordonată cu cea a celorlalte două edificii.

Cele trei corpuri, alcătuind un unic ansamblu, sunt înconjurate de un gard de piatră, decorat cu traforuri vegetale şi cu stâlpi de poartă impunători. După război, clădirea aflată de-a lungul străzii Povernei a fost supraînălţată.

Planul cadastral actual: în colţul curţii Rosetti Soleşti a apărut din neant un nr. 11; nr. 11 de pe Constantin Daniel se află pe cealaltă parte a intersecţiei, lângă garajele casei Adrian; casa Adrian nu mai are număr.

Aşa cum am arătat în articolele precedente, pe planul cadastral actual a apărut, în colţul curţii casei Rosetti Soleşti, un inexplicabil număr 11, indiciu serios al unei previzibile scamatorii imobiliare, întrucât se pare că Alecsandri Estates, care deţin acum clădirile Proiect Bucureşti, au obţinut aviz de demolare pentru clădirea din Constantin Daniel 11. Aceasta se află de fapt de partea cealaltă a intersecţiei, lipită de corpul garajelor casei Adrian.

Copyright Silvia Colfescu 2011

Un comentariu:

csipike spunea...

Am cautat date in lista monumentelor istorice conform codului care in cache mai apare (B-II-m-B-19465) si nu mai este, nici in PDF, nici pe monumenteromania.ro . Pe lista primariei inca este.

Inteleg eu bine ca s-a daramat exact casa Virginiei Haret? Ca exact corpul care s-a daramat nu era in planul din 1911 deci e cel al dnei Haret. Celalalt a fost suprainaltat in 1928 si apoi dupa razboi, asa am inteles.

va multumesc
Maria Bostenaru