vineri, 2 decembrie 2011

Viitorul nostru Summitville

Zona Roşiei Montane acum: un peisaj de basm

Un excelent articol al Prof. Dr. Mircea Babeş pe portalul România Curată, http://www.romaniacurata.ro/patrimoniul-arheologic-din-rosia-montana-intre-adevar-si-minciuna-2066 , explică pe înţelesul tuturor ce dezastru pe toate planurile ar însemna punerea în practică a proiectelor RMGC.

Galeriile romane: un patrimoniu istoric inestimabil

Nu numai pentru mediu, ci şi pentru patrimoniul istoric al ţării şi, pentru că vestigiile romane sunt extrem de valoroase, şi pentru patrimoniul european.

Postacii furibunzi
Ceea ce m-a impresionat însă este multitudinea comentariilor îndemenţite la articol ale postacilor RMGC, care fac spume la gură împotriva duşmanilor proiectului.
Cea mai amuzanta mi s-a părut disperarea cu care încearcă să bălăcărească ONG-urile , supăraţi foarte pe "protestatarii care se "sinucideau" cu cianura in piete sau care baga lumii petitii in gura la metrou" (citat exact) şi pe "ong-urile (care) primesc milioane ca sa faca pe interesantii" !!!
Acuma, pe ei îi înţeleg: au puţină minte şi multă nevoie de bani, dar de ce îşi închipuie că toţi suntem la fel de săraci cu duhul ca ei?


Cu siguranţă că n-au auzit de Summitville

Summitville, Colorado: peisaj de iad. Aici a fost o mină din care s-a scos aur şi argint, apoi o exploatare de suprafaţă din care s-a extras aurul prin procedeul care foloseşte cianuri. După încheierea lucrărilor, compania care a exploatat aurul şi argintul a dat faliment şi nu a mai întreţinut sistemul de protecţie a mediului. Apele au fost poluate. Statul american a plătit în continuare pentru depoluare, dar aceasta a avut efecte ireversibile. Toată istoria poate fi găsită în Wikipedia.

Lăsând gluma la o parte, mă întreb cât sunt de conştiente autorităţile române de preţul unor concesii pe care le-ar face RMGC?
Nu de alta, dar scenariul Summitville s-ar putea repeta.
Cu două diferenţe: la noi, dezastrul ecologic s-ar petrece pe o scară mult mai mare. Şi, spre deosebire de adevăratul Summitville, aici s-ar mai distruge, pe lângă mediu, şi nepreţuite vestigii istorice...

PS Interesant că, la căutarea pe Google a articolului Prof. Dr. Babeş, deşi linkul e foarte bine definit, primele trei pe listă apar siturile RMGC cu penibilele cerşetorii plătite ale aşa-zişilor locuitori, şi abia pe al patrulea loc portalul căutat, România Curată !

Imaginile sunt preluate de pe Net

3 comentarii:

tibi spunea...

Cu totul de acord asupra celor afirmate aici!

Vocea-de-departe spunea...

Ca întotdeauna, când cineva susţine ceea ce ne dă dreptul să ne mândrim că suntem români, subscriu mereu ! M-aş fi înscris şi printre cei ce urmăresc constant blogul, dar din păcate nu se poate decât cu un cont facebook din câte văd, or eu sunt total împotriva înregimentării facebook. (I dislike facebook, sau cum îi zic unii pe aici, "face de bouc"...) Oricum, voi reveni.

silvia.colfescu spunea...

Multumesc...