vineri, 16 noiembrie 2012

Nesimțiri bucureștene. Casele Al. Matak



Pe strada Sfinţii Voievozi, la numerele 56-58, iese în evidență, printre casele de dimensiuni modeste din jur și vizavi de blocurile noi de sticlă ale hotelului Moxa, o clădire impunătoare, cu acea arhitectură specială caracteristică începutului de secol XX, un volum unitar cu rezalituri expresive și cu decor bogat. 


Este casa Al. Matak – ca să fim corecți, casele Matak, pentru că, la fel cu alte clădiri bucureștene, și aceasta este o casă dublă. Casele duble, construite pentru a fi căminul a două sau mai multe familii înrudite, erau concepute astfel încât, ținând aproape părinții de copii sau frații de surori, să le ofere intimitatea necesară unei familii de sine stătătoare.

Casa Matak este opera arhitectului Constantin Ciogolea. Arhitectura este de stil eclectic, cu elemente neoclasice și Art Nouveau. 

Are o fațadă principală spre stradă și două laterale, spre curțile cu intrări separate spre casă. Motivul predominant al decorului este frunza de castan. 

Cele două fațade laterale au particularitatea că, deși desenul si decorul lor sunt armonizate, ele nu sunt identice: cea de la nr. 56 are intrarea protejată de o copertină de fier forjat și sticlă, cea de la nr. 58 nu are copertină, intrarea fiind protejată de grosimea zidului. 


Fereastra de la etaj, la nr. 56, are un balcon cu balustrada de fier forjat, cea de la nr. 58 nu are balcon, ba, mai mult, a fost zidită în decursul timpului. Cele două curți, de asemenea, au forme diferite; gardurile au un decor asemănător.
București nu este foarte bogat în case cu o arhitectură similară; orice om de bun-simț înțelege necesitatea păstrării lor, nu numai ca martori ai unui moment bine definit în evoluția arhitecturii românești, ci și ca documente ale mentalității locuitorilor.

Din nefericire, aici intervine… fenomenul care a dat titlul acestui ciclu de articole.
Lăsată să se ruineze încet – chiar dacă nu definitiv, casa și-a pierdut o parte din podoabele de pe fațada dinspre stradă, inclusiv la partea centrală încheiată în arc de cerc. 

Reparată sumar și grosolan, fațada se încheie acum cu arcul lipsit de streașina lui semicirculară și de decor. Putem vedea cum arăta el inițial privind arcele similare de la fațadele laterale.


Frizele cu frunze de castan au părți desprinse, tencuiala cade pe alocuri, gardul este nevopsit. În stânga, cineva cu un exacerbat simț al intimității a căptușit gardul cu tablă ruginită. 


Gardului din dreapta, la fel de neîngrijit, i s-au vopsit comic ornamentele cu alb. Cu siguranță că nici acoperișul nu e în stare bună.

Dar ce contează? Casa e de vânzare – măcar o jumătate din ea. Poate se va vinde, poate va cunoaște soarta comună a multor case frumoase. Dispariția. Cine știe?  


Btw: strada, ca și multe altele din centrul frumoasei noastre capitale, e pocită de snopii de sârme atârnate de stâlpi, pe care merituoșii noștri edili se fac că nu le văd. Mă întreb dacă în fața ferestrelor lor de-acasă rabdă aceeași priveliște… 

4 comentarii:

Anonim spunea...

Trist articol, imi aduce aminte de Casa Niculescu - Dorobanţu

Unknown spunea...

In acest imobil traiesc mai multi rromi. Nu stiu cu ce drept... Cert este ca arunca saci de gunoaie direct pe geam in curtea vecina, unde pana nu demult exista o veche scoala de meserii. M-am bucurat cand propritarul hotelului Moxa a facut o extindere intr-un imobil vechi care are iesire spre Calea Victoriei. Astfel, a reusit sa distruga cuibul de minoritari care traia acolo.
Exista o casa veche, cred ca una dintre cele mai frumoase din Capitala peste drum de Parcul Izvor si Facultatea de medicina veterinara, fix pe cheiul Dambovitei. Nu cunosc statutul imobilului. Pana acum vreo 5 ani era un anunt pe gardul vechi, original: Casa nu e de vanzare! Mai vedeam din cand in cand un batranel prin curte si noaptea o lumina care palpaia... De mai bine de 2 ani, vila a fost ocupata de cetatenii minoritari. Pana in acel moment, casa era neingrijita, dar pastra foarte bine aspectul original(se vede si in imaginile streetview de pe google maps). Ce a urmat cred ca nu mai poate fi reparat... portile din fier au disparut, TOATE! Nu mai exista rame de usi sau geamuri, decat pt anumite incaperi... Chiriasii isi scot vara covoarele pe gardurile Dambovitei, unde de altfel fac si baie. Noaptea trebuia sa fiu atent sa nu calc puradeii sau cainii maidanezi care sar din curte direct pe carosabil. Au facut crima! Casa a fost pur si simplu vandalizata. De cand a venit frigul nu prea am mai observat miscare pe acolo. Asta vara il vedeam pe unul dintre ei cum iesea pe terasa si privea cuceritor in timp ce isi bea cafeaua la inaltime...

Unknown spunea...

Buna ziua as vrea sa va contrazic noi nu suntem rromi si nu aruncam gunoaie pe geam si nu as vrea sa mai lasati comentari urate daca nu cunoasteti cauza !!!!

.... spunea...

Toate mulțumesc lui Dumnezeu atotputernic pentru că l-a adus pe Dr. DAWN să-mi salveze căsnicia, soțul meu a început să se poarte ciudat, să înșele și să bea făcând tot felul de lucruri, am încercat să caut ajutor din diferite locuri, dar nimic nu a funcționat până l-am întâlnit pe Dr. DAWN, care m-a ajutat și acum căsnicia mea este dulce, plină de dragoste și fericire. Dacă aveți căsătorie, relație sau fertilitate E.T.C, contactați Dr DAWN, el vă va ajuta cu siguranță: WhatsApp +2349046229159