sâmbătă, 1 decembrie 2012

O carte despre București și o greșeală inexplicabilă



Am cumpărat la Gaudeamus cartea lui Narcis Dorin Ion București. Memoria unui oraș. Memory of a city, publicată de Institutul Cultural Român. Frumoasă carte. Informații succinte despre clădirile importante ale Capitalei (fie ele palate, clădiri publice, case, hoteluri etc.), imagini frumoase (imaginea palatului Știrbey de la pagina 77 m-a umplut de bucurie), hârtie groasă, satinată, paginare generoasă, de toate.
Numai că... se poate să nu-și bage dracul coada?
La pagina 151 apare fotografia hotelului Continental.
Din păcate, în fața ei, la pagina 150, nu scrie Hotel Continental, ci Hotel Hugues.


Or, hotelul Hugues a ființat în clădirea de alături de hotelul Continental, cea de la numărul 54.
Micul articol care prezintă fotografia este un amestec omogen între informațiile privitoare la hotelul Continental și datele hotelului Hugues.
Informația inițială Situat pe Calea Victoriei în PiațaTeatrului, hotelul i-a aparținut inițial lui Donat Hugues care, ulterior, l-a vândut lui Edmond Bourgeois. După moartea lui, hotelul a fost preluat de Georges Riegler. Acesta a deschis la parter faimoasa cofetărie Riegler... se referă cu certitudine la hotelul Hugues de la nr. 54.
Informațiile următoare se referă la hotelul Continental și la oaspeții care au fost găzduiți aici. Apoi e prezentat istoricul clădirii,  fostul hotel Brofft, demolat la 1885 pentru a face loc actualului hotel, construit de arhitectul Emil Rittern Forster și de arhitectul I. Rosnovanu. Aceasta este într-adevăr istoria hotelului Continental, situat pe Calea Victoriei 56, alături de clădirea care a adăpostit hotelul Hugues și cofetăria Riegler.
Câteva imagini de epocă elucidează problema.


 Succesiunea de clădiri de pe partea dreaptă a Căii Victoriei, înainte de demolarea hotelului Brofft (fotografie Szathmary, 1875); de la stânga spre dreapta: în fund casa Vanic, la colțul străzii Câmpineanu cu Calea Victoriei; pe partea cealaltă a intersecției, hotelul Brofft; urmează hotelul Hugues, apoi casa Resch, cu atelierul de bijuterie Resch, devenită după aceea hotel English.


O imagine de epocă înfățișând hotelul Hugues; ca și în fotografia precedentă, hotelul are două etaje, iar în partea dreaptă a fațadei se văd bine cele două deschideri geminate de la etajele I și II.


O fotografie din 1925, cu aceleași clădiri văzute dinspre strada Câmpineanu: de la stânga la dreapta hotelul Continental, cu fațada lui bogat decorată, păstrată în linii mari până astăzi; urmează clădirea fostului hotel Hugues, înălțată cu un etaj plus mansarda și devenită Riegler; urmează fosta casă Resch, devenită hotel English, cu fațada despuiată de toate podoabele și de bovindoul central de la etajul I. Casele de după casa Resch au fost înlocuite de clădirea cu pasaj Imobiliara, existentă și astăzi.

Nu știu cum s-a putut strecura o asemenea greșeală într-o carte a distinsului cercetător Narcis Dorin Ion. Poate că, în grabă, s-au încurcat niște fișe, poate, sub imperiul unui termen fix de predare, un redactor a făcut - sau n-a observat - o confuzie (nimeni nu poate ști mai bine ca mine ce nebunie este într-o redacție în ajunul unei dead-line), cert este că, la errata de la sfârșitul cărții, bine ar fi fost să figureze o clarificare a acestor detalii.  
Ca să încheiem, iată câteva date despre Hotelul Continental. Pe locul pe care se află, se înălţa la începutul sec. XIX casa Iancu Ghica (aici s-a născut în 1816 scriitorul Ion Ghica). Vândută în anii 1860 lui Charles Brofft, remaniată în deceniul următor, clădirea a adăpostit un hotel de lux şi mai multe magazine, între care cel al celebrului Jobin, de la care se trage numele românesc al pălăriei cilindru. Clădirea a fost cumpărată în anii 1880 de bogatul industriaş şi filantrop Jacques Menachem Elias. Acesta o reconstruieşte din temelii, după planurile arhitectului Emil Forster Rittern, şi deschide aici în 1894 hotelul Continental.  La fel ca şi antecesorul său, şi hotelul Continental a găzduit la parter magazine de lux. Hotelul a fost restaurat în anii 1970 şi a beneficiat de ample lucrări de consolidare şi de restaurare între anii 2008-2009. Este proprietatea Fundaţiei Menachem H. Elias a Academiei Române.

Copyright Silvia Colfescu 2012

2 comentarii:

Unknown spunea...

Buna ziua,

Numele meu este Narcis Dorin Ion si sunt autorul cartii pe care o comentati.

Din pacate, o regretabila greseala de redactie a comasat informatiile despre Hotel Hugues si Hotel Continental, care erau prezentate si ilustrate separat, astfel ca s-a putut strecura aceasta eroare materială.
In cartile mele anterioare (Bucuresti. In cautarea Micului Paris, Editura Tritonic, 2003, și Monumente din Bucuresti, Editura Noi Media Print, 2010) textele despre aceste doua hoteluri sunt foarte clar prezentate.
Deci, eroarea nu imi apartine, ca si in cazul textelor legate de casele Al. G. Florescu si Al. Callimachi, scoase din pagina de catre un tipograf grabit.

silvia.colfescu spunea...

Asta bănuiam și eu, după cum am scris...