joi, 29 august 2013

Roșia Montana – o pagubă sigură și o catastrofă potențială

Baia Mare, deversare de cianuri (2000)

În urmă cu două zile, în ciuda promisiunilor pre-electorale de responsabilitate ale domnului Ponta, guvernul a aprobat un proiect de lege care apără interesele unei companii străine, în detrimentul cetățenilor români. Este insuportabilă jignirea pe care o aduce guvernul cetățenilor din Roșia Montană, permițând prin lege exproprierea lor la comanda RMGC.

Pentru niște avantaje economice discutabile și pentru crearea unui număr de locuri de muncă ridicol de mic, guvernul aprobă această ofensă adusă cetățenilor pe care ar trebui să-i apere, PLUS distrugerea ireversibilă a unor neprețuite mărturii istorice identitare, PLUS nimicirea unor frumuseți naturale care au adus faimă acestui colț din România, PLUS primejduirea durabilă a mediului unei întinse regiuni din țara noastră și din cele învecinate. 


Exploatarea aurului cu cianuri e o metodă riscantă și factorul uman adaugă întotdeauna un plus de risc. Un accident major e aproape inevitabil. E numai o chestiune de timp. Și nu numai la noi se întâmplă.

Summitville, Colorado, SUA. Statul a plătit 155 milioane dolari pentru a curăța locul otrăvit de mina de aur care a dat faliment și nu și-a mai îndeplinit obligațiile de refacere a mediului.  

România n-ar fi la primul mare accident minier. Două catastrofe importante au edificat deja renumele de neglijență și de nepăsare al industriei noastre miniere. Multă lume își mai aduce aminte că, în urmă cu 13 ani, Aurul, un joint venture format de Esmeralda Exploration și de guvernul român (tot guvernul!), a otrăvit cu cianură râurile Săsar, Lăpuș, Someș,Tisa și fluviul Dunărea.  

Dar puțini sunt cei care își mai amintesc de catastrofa de la Certej. 

Iată mai jos date publice despre accidentele de la Baia Mare și Certej.
Mâine voi publica pe blog o listă a numeroaselor accidente survenite în ultimii ani peste tot pe glob unde există mine de aur care operează cu cianură.

Nu voi spune vechiul proverb „cine are urechi de auzit, să audă” ci, mai la subiect, cine are minte de înțeles, să înțeleagă!


30 IANUARIE 2000, Baia Mare România: în urma cedării barajului unui lac în care au fost depozitate reziduuri miniere, 100 000 de metri cubi de ape contaminate cu cianuri (aproximativ 100 de tone de cianuri) s-au împrăștiat peste câmpuri și în sistemul hidrografic din România, Ungaria și Yugoslavia. Au murit milioane de pești și alte animale, iar apa potabilă a 2.500.000 de oameni a fost contaminată. Dezastrul a fost comparat, ca amploare, cu catastrofa de la Cernobâl. 
Reamintesc că, după accident, când statul ungar a vrut să-și recupereze pagubele suferite prin otrăvirea Tisei, nu a mai avut pe cine să dea în judecată: societatea vinovată dispăruse! Nu am informații despre cei care au plătit daunele, dar tare mă tem că s-ar putea să fim noi, cetățenii României. Grozav ne mai îmbogățește mineritul cu cianuri!

Un dezastru uitat: Dezastrul de la Certej a avut loc la data de sâmbătă 30 octombrie 1971, la ora 4:55 dimineața, fiind provocat de ruperea digului și alunecarea muntelui de steril din iazul de decantare al exploatării miniere Certej, județul Hunedoara.
În perioada de exploatare a iazului, între 1936 și 1971, au fost depozitate în el elemente de depunere complet diferite ca granulație, tasare și umiditate care au creat o falie de alunecare.
Digul s-a rupt pe o lățime de 80 de metri și din iaz au fost expulzate în câteva minute 300.000 de metri cubi de steril.

                                                sursa foto: Ziarul Hunedoreanului

Valul acid de steril a înghițit, într-un sfert de oră și a ras de pe fața pământului șase blocuri de locuințe cu 25 de apartamente fiecare, un cămin cu 30 de camere, șapte locuințe individuale și 24 de gospodării au fost distruse sau avariate. Dezastrul a provocat 89 de morți și 76 de răniți.
Cianura folosită în procesul de extracție, care se găsea în nămolul scurs, a ars hainele de pe victime. Toate cadavrele care au fost scoase din mâl erau despuiate. 

                                                      sursa foto: Ziarul Hunedoreanului

Autoritățile au anunțat oficial la radio și televiziune un număr de 48 de morți pentru a nu fi nevoite să declare doliu național.
După un an de cercetări și audieri, ancheta a decis că tragedia este urmarea unor împrejurări ce nu puteau fi prevăzute, nimeni nefiind vreodată condamnat pentru moartea celor 89 de persoane. (Wikipedia)


Niciun comentariu: